Escrits i documents

Desembre de 2011. Article enviat al diari El Punt Avui. Ramon Bover i Vila. Antic mestre del Bruguera.
 
És obvi que l'escola d'avui, després d’un centenar d’anys d’existència té un marc limitat dins la societat. No pot fer-ho tot, no pot transformar la societat, però, tampoc ha d'anar a contracorrent, ha d'influir a la societat des de la seva posició, com diu el filòsof i pensador Josep Mª Terricabras. És aquí on rau tota la seva tasca: l'escola pot i deu contribuir en els valors humans i socials que han de primar en qualsevol sistema educatiu que s'ordeni. No és suficient l'ordenament jurídic, cal que el treball educatiu es faci amb il·lusió i amb eficàcia. Si bé la tasca escolar la formen el conjunt d'elements integrants de l'escola, des dels mestres-educadors, professors especialitzats, alumnes i familiars, seguint  el pla d'estudis o sistema educatiu,  fins l'edifici escolar. La realitat escolar d'avui no és com la de fa 25 anys, ni la de  50 o 100 anys. A la societat que hem vist canviar vertiginosament, han aparegut greus problemes a l'entorn escolar:  Es parla de fracàs escolar, de les dificultats de motivació per als alumnes,  de la difícil harmonia entre els diferents grups d’alumnes, i  que cal una nova renovació escolar implantant les més avançades tecnologies que es posin a l’abast del procés educatiu. Els polítics de torn només pensen en modificar el sistema educatiu perquè toca. Amb tot, s'ha passat d'una època d'escola autoritària, essencialista, a una escola més realista, i d'un model pedagògic memorístic a un ensenyament més actiu i personalitzat. S’ha passat dels  mètodes de Montesori, als  més socials com el de Decroly, els  projectes col·lectius com els de Freinet i les aplicacions audiovisuals com  la radio, el cinema, la televisió, etc.

És  evident que l'edifici del col·legi "Bruguera" d'avui, li convenia una renovació total. Si recordem que ara fa 100 anys es va posar en funcionament per primera vegada aquesta "escola", l'anomenat "El Grup Escolar de Girona",  no hi havia a les aules més que unes pissarres de fusta, unes barres de guix i uns quants mapes; de mica en mica va augmentar el material escolar per ajudar a la formació de l'alumnat, i avui, fan falta tots els elements digitals, informàtics i totes les tècniques audiovisuals per arribar a convertir-se en un centre  eficient, competitiu. S'ha tret aquella baluerna encaixada que passava al damunt de l'estructura inicial de l'edifici.  Ha recuperat la seva fisonomia emblemàtica i l'ampliació s'ha fet amb un nou estil. Però no ens enganyem, la imatge de moltes escoles d'avui, com diu el sociòleg Salvador Cardús  en l'època de les pantalles interactives i d’Internet, segueix bastant com abans, veritable confusió i contradicció d'un món canviant.  Mai s'ha de confondre l'escola en un casal de guarderia,  ni en un magatzem, ni en un pàrquing, ni en un quarter disciplinari, sinó, tot el contrari, en un lloc de convivència, un espai obert a l’amistat. on s'hi pot experimentar una democràcia ben entesa, una praxis de civisme. Avui  s’ha d’educar com va dir Raimon Pànikar amb els valors pedagògics basats en la filosofia i l’ètica d’avui.  Es manifesta que s’està d’acord que els alumnes han d’adquirir habilitats i capacitats. Són molts els pedagogs, filòsofs i professors que donen la seva importància al  domini del llenguatge, dels idiomes, seguit de les matemàtiques, les ciències socials i les ciències naturals, però és fonamental el llenguatge i aprendre a pensar. En aquesta educació primària, no hi pot mancar-hi el sentit humanitari, l’educació cívica i el coneixements de de la nostra societat. Són els reptes de la nova cultura del segle XXI 
L’escola Bruguera d’avui, aquell “Grup Escolar de Girona”, amb un centenar d’anys a coll, ha de marcar la pauta del que voldrà ser dintre  anys a esdevenir, que es converteixi en un far o pilot de la societat gironina és necessari. És un repte pels mestres i educadors. L’escola d’avui ho reclama.        
Bloc del Dr. Pep Valsalobre.  Professor de l'Àrea de Filologia Catalana de la UdG.
Diverses entrades de text.
http://pepvalsalobre.wordpress.com/2011/10/04/quan-de-sobte-la-teva-escola-fa-cent-anys-i/


Setembre de 2011. Sr. Jaume Alsina Aulat, (exprofessor).
"100 anys del Grup Escolar de Girona." 
Publicat a la revista de l'associació de Gent Gran de Girona l'Esplai" el mes de setembre.


    La majoria de persones que avui formen part d’aquest Esplai han estat alumnes d’aquest Grup Escolar i ja no cal dir els seus fills o néts. Aquest any se celebrarà el centenari de la seva construcció, començant el proper 17 de setembre amb una taula rodona amb persones il·lustres de la vida gironina i així es continuaran fent, durant aquest trimestre, diferents actes als quals hi sou convidats.
    A la primera dècada del segle XX Girona s’aproxima als 17.000 habitants i necessita una escola nova. Girona té, en aquesta època, més de 20 escoles unitàries (4 públiques i 16 privades).
    L’Ajuntament negocia amb el Ministerio de la Guerra la cessió dels terrenys de la seva propietat, on hi havia la caserna militar de Figuerola. Aquestes negociacions arribaran a bon terme per construir-hi el primer grup escolar gironí i espanyol.
    El 4 de novembre de 1908 es col·loca la primera pedra, l’1 de setembre de 1911 es comencen les classes i el dia 7 del mateix mes s’inaugura oficialment el Grup Escolar, que fou la primera escola graduada de l’Estat i es reflexa en el diari “El Autonomista” amb aquestes paraules: “Gerona tiene ahora lo que no posee ninguna otra capital de España ni la propia del Estado. Si ha de servir de noble estímulo, digámoslo alto para que se nos oiga: la humilde Gerona, la vieja Gerona, la tildada de levítica Gerona se levanta muchos codos por encima de otras ciudades en lo que se refiere a amor a la enseñanza pública, pues en ninguna otra población importante de España goza de escuela pública de tanto prestigio como en Gerona y conste también para elogio del pueblo de Gerona, que manda en su inmensa mayoría sus hijos a las escuelas nacionales”.
    Cal remarcar que en aquesta escola s’hi han format la gran majoria de gironins i que tota la vida ha tingut un gran prestigi dins el món gironí de l’ensenyament. Els gironins que s’hi han format ha estat gràcies a les magistrals lliçons dels prestigiosos mestres que hi han passat: Silvestre Santaló, Antònia Llop, Josep Dalmau Carles, Jaume Ministral, Miquel Vidal, Sixte Vilà, Josep Bordas, Moisès Tibau, Miquel Sels, Joan Pi, Josep Mª Ministral, Salvador Dabau, Francesc Dabau, Ramón Bover i  tants i tants altres fins arribar als nostres dies, tots grans professionals per continuar el prestigi que durant un segle ha tingut el Grup Escolar de Girona, avui amb el nom de “Joan Bruguera”.
    No podria acabar aquest escrit sense manifestar que em sento molt joiós d’haver estat durant 29 anys mestre d’aquest emblemàtic i prestigiós Grup Escolar, tot un símbol de la ciutat de Girona.
Felicitats pels 100 anys!!!       


18/09/2011. Sr. Lluís Torner Callicó, (exalumne).
Centenari de la que fou la meva escola.

Un servidor va ser alumne del vostre col·legi des de l'any 1946 al 1951, que de la mà del Sr. Bordes, vaig incorporar-me a l'Institut d'Ensenyament Mitjà, del c. de la Força. Ahir vaig venir a veure la meva ex-escola, que des de la celebració del 75è aniversari no havia tornat a visitar, vaig trobar-la molt canviada, i sobretot vaig trobar-hi a faltar l'escala de marbre blanc, que conduia a la sala d'actes i a les classes de dalt. Bé! sigui com sigui, talment com vaig fer en l'altra ocasió vaig fer un senzill poema de recordança d'aquells meus anys d'alumne.
Com podreu veure, malgrat que ja he complert els setanta anys, mantinc viu el record de l'escola i dels que foren els meus professors, i us desitjo que els vostres alumnes, al pas del temps, mantinguin, també, ben viu el mateix sentiment, envers vosaltres.
Moltes felicitats! i que sigui PER MOLTS ANYS!!

Centenari de la que fou la meva escola

   Aquest setembre de l’any dos mil onze,
l’Escola Bruguera, d’aquesta ciutat,
fa cent anys que va ser  inaugurada,
 agafant, prompte, gran popularitat.
    En principi es deia “Grup Escolar”
-  encara, avui, algú l’hi diu “El grup” -
 però al cap de poc se’l va batejar,
per Joan Bruguera, nom que avui du.
    Som molts els gironins que hi hem passat,
i que ens en sentim ben enorgullits;
fins els que tenim una certa edat,
encara servem un record agraït. 
    Venim d’anys molt durs, els de la “Post Guerra”
les famílies, en gran majoria,
havien de subsistir com podien,
per anar passant el dia a dia.
     Però una cosa si funcionava,
pel que feia a l’ensenyament,
gràcies als Mestres que treballaven,
amb tot l’interès, vocacionalment.
    Em venen els cognoms a la memòria,
d’aquells  Mestres que guardo al meu record:
Estany, Batlle, Culubret, Vilar, Bordes,
Herrero, Monjonell, Vidal i Baró.
    Eren aquells temps que la nostra parla,
el Català, era penalitzat,
tot  es feia en Llengua Castellana;
aquell l’empràvem tan sols com d’amagat.
    Per tant no era pas per culpa dels mestres,
era imposició del Govern de torn,
no hi havia cap alternativa,
marcant, allò, la nostra generació.
    Malgrat tractar-se d’escola pública,
no era diferent de la privada,
la seva qualitat era idèntica,
si més no, pel que fa a l’ensenyança.
    Llavors encara no era tan clara,
la mena de qüestió diferencial,
que hi ha, avui, entre uns i altres,
vers unes presumptes classes socials.
    Per nosaltres, importava l’ensenyança,
per damunt de qualsevol raonament,
i de l’estada al Joan Bruguera,
els records que guardem són excel·lents.
                Lluís Torner i Callicó
                Girona, setembre 2011.

   En record de l’Escola Bruguera, on vaig rebre una bona educació a la meva jovenesa, des del 1946, fins al 1951, que em vaig incorporar a l’Institut d’Ensenyament Mitjà, llavors al carrer de la Força.


18/09/2011. Escrit al bloc del Sr. Carles PuigdemontAlcalde de Girona.
Cent anys de l’escola Bruguera 


Dissabte passat dia 17 de setembre l’escola Joan Bruguera de Girona va celebrar el seu primer centenari. Vaig tenir l’honor de ser-hi com a alcalde, acompanyant la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, al costat dels mestres, familiars, alumnes i exalumnes que s’hi van congregar. Els alumnes han protagonitzat per a l’ocasió un libdup extraordinari, que us aconsello que no us perdeu. Les referències al passat eren inevitables, sobretot perquè en la memòria de molts dels presents encara persisteix el record de la celebració del 75è aniversari. Però és igualment inevitable que pensem també en el futur: per això vaig voler remarcar l’aposta per al futur que van fer els responsables d’impulsar el projecte educatiu i l’edifici del Bruguera. No va ser una decisió qualsevol. Tenia un profund sentit d’avantguarda, de canvi, de projecció cap al futur. Es va aprofitar el centenari dels setges de napoleònics per reclamar a l’Estat un acte de generositat envers la ciutat, i aquest va cedir els terrenys i la inversió necessària per tirar endavant el projecte. La crònica de l’època també és digna de ser llegida. La del Diario de Gerona trobareu en aquest enllaç.
[La foto la vaig fer des de l'interior d'una aula de l'escola. Són uns vitralls excepcionals]